Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα ιταλικά λιμάνια δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες – Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τη Μάλτα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια – Η Βαλέτα αψηφά την Ιταλία και αρνείται να υποδεχθεί το πλοίο.
Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι, στη φάση αυτή, τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.
Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί, ουσιαστικά, με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.
Το πλοίο Aquarius, το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe, μεταφέρει «απελπισμένους της θάλασσας» που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λιβύη και διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων, την περασμένη νύχτα. Στους επιβάτες του, συμπεριλαμβάνονται 123 ανήλικα και 7 γυναίκες που κυοφορούν.
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τη Μάλτα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον μαλτέζο ομόλογό του Ζοζέφ Μουσκάτ -κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους- να προσφερθεί από την Μάλτα ανθρωπιστική βοήθεια στους επιβάτες του πλοίου Aquarius.
Ο Κόντε πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία σχετική δέσμευση.
«Επιβεβαιώνεται η έλλειψη διάθεσης της Μάλτας, και κατά συνέπεια της Ευρώπης, να παρέμβει και να αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», πρόσθεσε ο Κόντε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ρώμη αποφάσισε την αποστολή δυο ταχύπλοων με δυο γιατρούς, οι οποίοι θα εξετάσουν τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο Aquarius. Προς το παρόν, δεν προκύπτει να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
O πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε ότι και κατά την διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) επανέλαβε ότι «η χώρα του αντιμετωπίζει, σε απόλυτη μοναξιά, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού» και τάχθηκε «υπέρ της υιοθέτησης όλων των πρωτοβουλιών που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ως προς την μείωση των αναχωρήσεων των μεταναστών». «Ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αλλάξει ριζικά» έκρινε ο Τζουζέπε Κόντε.
Η Βαλέτα αψηφά την Ιταλία και αρνείται να υποδεχθεί το πλοίο Aquarius
Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, το πλοίο που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει πάνω από 600 μετανάστες οι οποίοι διασώθηκαν στη Μεσόγειο.
Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.
«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.
Η Μάλτα αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο στην απαίτηση που πρόβαλε νωρίτερα την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση, με μια κοινή ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι, αρμόδιων για τον έλεγχο των ιταλικών ακτών.
Η μαλτέζικη κυβέρνηση, ανέφεραν οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση, «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό»
Στην απόφασή του αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι:
Ειδικότερα, ο γραμματέας της Λέγκα γράφει: «Στη Μεσόγειο υπάρχουν πλοία με σημαία Ολλανδίας, Ισπανίας, Γιβραλτάρ και Μεγάλης Βρετανίας. Και υπάρχουν ΜΚΟ γερμανικές και ισπανικές, υπάρχει η Μάλτα που δεν δέχεται κανέναν, η Γαλλία που απωθεί στα σύνορα, η Ισπανία η οποία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα, ουσιαστικά όλη η Ευρώπη φροντίζει τα συμφέροντά της».
«Από σήμερα και η Ιταλία αρχίζει να λέει όχι στο εμπόριο ανθρώπων, όχι στις μπίζνες της λαθρομετανάστευσης. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να εγγυηθώ μια ήσυχη ζωή στους νέους αυτούς στην Αφρική, και στα παιδιά μας στην Ιταλία», καταλήγει ο Ματέο Σαλβίνι.